Nikah Dairelerinde Niye Fotoğraf Çektirmezler ki?

23 Mayıs 2011   // 4 Yorum

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Beyaz Masası’na yaptığım 06/10/2010 20:23:13 Tarih ve 864123 Nolu Başvurum

İlgili kişinin dikkatine,

Konunun sizinle ilgili olup olmadığını bilmiyorum ama değilse bile şikayetimi gerçekleştireceğim merciiyi söyleyebilirseniz çok sevinirim.

Yaz döneminde İstanbul ilinin çeşitli ilçelerindeki nikah dairelerinde davetli olarak da izlediğim nikahlarda şahsıma ve  başka davetlilere orada fotoğraf çeken görevlilerin gösterdiği  davranışlardan son derece rahatsız oldum. Fotoğrafçıların ihale yoluyla o  görevleri aldıklarını tahmin ediyorum. Kendim de profesyonel fotoğrafçıyım. Nikah dairelerinde başkaları tarafından profesyonel fotoğraf çekimin yapılmasının yasak olması bir kenara, gelen konukların kendi amatör makinaları ile bile nikah sırasında ön tarafta fotoğrafçıları rahatsız etmeden hatıra fotoğrafı çekmelerine dahi izin verilmiyor. Takı töreninde fotoğraf çekilmesinden bahsetmiyorum, onu bir nebze anlayabilirim. Nikah süresince  bir görevli koltukları sırayla gezip fotoğraf çeken var mı diye kontrol ediyor, çekenleri ise parmağını uzatıp sallayarak ve neredeyse azarlayarak uyarıyor. Çekilen şey bir eser değil, bir konser değil, çoğaltılması ve basılması suç teşkil edecek bir meta değil. Sadece hatıra fotoğrafı, üstelik fotoğrafçılar nikah öncesi ücretlerini nakit olarak tahsil ediyorlar. Yani para kazanmalarına da engel değil, rekabet yok bir şey yok. Evlenen çiftin bu mutlu gününü paylaşmaya  gelen kişilerin bu tarz asabi davranışlara maruz kalması ise çok anlamsız.

Nikah dairelerinde ve nikah sırasında oradaki görevliler dışında profesyonel ya da amatör hatıra fotoğrafı çekilmesinin yasak olmasının izah edilebileceği bir kanun, geçerli bir dayanak var mı? Hangi kanun ya da kurala göre böyle bir uygulama var?

Şimdiden ilginiz ve cevabınız için teşekkür ederim.

ILGIN Erarslan Yanmaz

Başvuruma 8.10.2010 tarihinde yanıt geldi.

Başvurunuzda yer alan evlendirme ve nikah salonlarıyla ilgili konu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetki ve sorumluluk alanında

değildir. Evlendirme ve nikah salonlarıyla ilgili sorunları bağlı olduğu ilçe belediyesi yetkililerine iletiniz.

Genel bir şikayet olduğu için bu tarz şikayetlerinizi doğrudan aşağıdaki linki kullanarak Basbakanlık BIMER’e iletebilirsiniz.

 

http://www.basbakanlik.gov.tr/Forms/Bimer/pApplicationEntry.aspx

Üşenmedim oraya da aynı dilekçeyi gönderdim. Aradan birkaç gün geçti; şikayetler belediyelere iletilmiş olacak ki, bazı belediyelerden e-posta olarak yanıt gelmeye başladı. Umarım şikayetlerimin sebebi olan nikahların yapıldığı belediyelerden de yanıt gelecek. Gelen e-postaların hepsini yayınlamayacağım ama alıntılarla özet olarak geçmeye çalışacağım. Nikah törenleri esnasında fotoğraf ve video çekme işi; 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 45. maddesi gereği açık teklif usulü ile ihale edilmek suretiyle gerçekleşiyormuş, o yüzden de yetki o kişilerin oluyormuş. İhaleyi alanların kazancı bol olsun, bazı belediyelerimiz benim şikayetimi tam anlamamış ama olsun kanunu, ihaleyi falan öğrendim.

Adalar Belediyesi ‘’davetlilerin fotoğraf çekmeleri hususunda kurumumuzca yapılan bir yasaklama ya da engelleme mevcut değildir’’ demiş. Başka bir yanıtta ise ‘’……..Nikah sahipleri salonun kiralanması sırasında fotoğraf-kamera çekimi talep edebilir/etmeyebilir. Ancak düğün sahibinin –ki her profesyonel fotoğrafçının yaptığı gibi çekimini yapacağı kişi veya eserin sahibinden nezaketen  izin alarak – izni/bilgisiyle çekim yapıyor olmasının önünde herhangi bir yasak veya yasaklayıcı bir yasa yoktur. Bu engelleme tamamen bu işi almış veya almış gibi gözüken ve kazancının bu işi yaparak elde eden tiplerin ‘engin’ hukuk bilgisiyle çekim yapmak isteyenler üzerinde kurduğu ‘bilgiçlik gösterinin’ bir sonucudur. Düğün salonlarında sözleşme dışındaki kişilerin de fotoğraf çekmeleri önünde bir engel yoktur. Düğün sahibinin bilgisi dahilinde ise hiç yoktur. Bu amaçla kullanılan bir salonun işletmesinin nasıl yapılacağı üçüncü kişi ile yapılan sözleşmelerde belirtilir ancak karşılaştığınız bu tür konularda detay verilemez… Bu tür davranışlarla karşılaştığınızda durum bir engelleme suçudur ve adli bir durumdur. Şikayeti gerektirir. (Ancak ülkemizin insanları bu yola başvurmaz; düğünün ahengini bozan, tantana çıkaran kişi olmak istemez…)…

Fatih Belediyesi

Yazı işleri müdürlüğü cevabı yazısı.

4734  sayılı ihale kanununa göre fotoğraf ve video çekim işi ihaleyle özel bir şirkete verilmektedir. belediyemizde dilekçe karşılığı amatörce foto-video çekimine izin verilmektedir.

Bilgilerinize arz olunur.

Kadıköy Belediyesi

Kadıköy evlendirme dairemizin fotoğraf video çekim işi 2886 sayılı Devlet İhale kanunu gereğince ihale edilmiş olup davetlilerin kendi amatör fotoğraf makineleri ve cep telefonları  ile çekim yapması engellenmemektedir.

Beyoğlu Belediyesi Evlenme  Bürosu elemanlarınca dikkate alınarak gereğinin yapılacağı bildirilmiştir. Bilgilerinize rica ederim.

Üsküdar Belediyesi

Nikah Sarayımızın Fotoğraf ve Video işleri Akyol FOTOĞRAFÇILIK tarafından yapılmakta olup, dairemizde kıyılan nikahlarda firma çalışanlarının vatandaşlarımıza nezaketli ve tardımcı tavır sergiledikleri ve amatör çekimlerde kişilerin istedikleri gibi hatıra fotoğrafı çekmelerine izin verdikleri tespit edilmiştir.

Eyüp Belediyesi

NİKAH SAHİPLERİ TÖREN SIRASINDA VE NİKAHTAN EVVEL VEYA SONRA NİKAH DAİRESİNDE KENDİLERİNİN GETİRECEKLERİ HERHANGİ BİR FOTOĞRAFÇIYA RESİM VE VİDEO ÇEKTİREBİLİRLER. BU TAKDİRDE FİRMA HİÇBİR SURETLE MÜDAHALE VE İTİRAZDA BULUNAMAZ. ANCAK NİKAH SAHİPLERİ BELEDİYE İLE SÖZLEŞMESİ BULUNAN FOTOĞRAFÇI VEYA VİDEOCUYA MAKBUZ KARŞILIĞINDA,SÖZLEŞME’DE  YAZAN BEDELİ ÖDEMEK DURUMUNDADIR. BU SURETLE FOTOĞRAF VE VİDEO ÇEKİMİNE İZİN VERİLEBİLİR.

Başakşehir Belediyesi

Konunun belediyemiz Başakşehir Belediyesi ile doğrudan bir ilişkisi bulunmamasına rağmen bize ulaşması nedeniyle bilgilenmeniz açısından;Belediyelerin tasarrufunda bulunan sosyal tesis veya nikah salonlarında belediyeler,  tesislerin işletmeleri ihale yolu ile üçüncü bir kişi üzerinden yapabilmektedirler.

Her ne kadar tanık olduğunuz davranışlar her kim ve ne olursa olsun ‘şık’, ‘ahlaki’ değil. Ancak bu –eğer öyle ise- işletmeye veren kurumun, kuruluşun bir tavrı olamaz. Çektiği her kareden para kazanmayı düşünen ve ayrıca görgüsüz, işgüzar, kendini bir şey sanan…… kişiliklerin davranışları olabilir.

Nikah sahipleri salonun kiralanması sırasında fotoğraf-kamera çekimi talep edebilir/etmeyebilir.

Ancak düğün sahibinin –ki her profesyonel fotoğrafçının yaptığı gibi çekimini yapacağı kişi veya eserin sahibinden nezaketen  izin alarak – izni/bilgisiyle çekim yapıyor olmasının önünde herhangi bir yasak veya yasaklayıcı bir yasa yoktur.

Bu engelleme tamamen bu işi almış veya almış gibi gözüken ve kazancının bu işi yaparak elde eden tiplerin ‘engin’ hukuk bilgisiyle çekim yapmak isteyenler üzerinde kurduğu ‘bilgiçlik gösterinin’ bir sonucudur.

Düğün salonlarında sözleşme dışındaki kişilerin de fotoğraf çekmeleri önünde bir engel yoktur. Düğün sahibinin bilgisi dahilinde ise hiç yoktur.

Bu amaçla kullanılan bir salonun işletmesinin nasıl yapılacağı üçüncü kişi ile yapılan sözleşmelerde belirtilir ancak karşılaştığınız bu tür konularda detay verilemez…

Bu tür davranışlarla karşılaştığınızda durum bir engelleme suçudur ve adli bir durumdur. Şikayeti gerektirir. (Ancak ülkemizin insanları bu yola başvurmaz; düğünün ahengini bozan, tantana çıkaran kişi olmak istemez…)

Bilgilendirebilmek adına…

Silivri Belediyesi

İlçe Belediyemizde Evlendirme Salonumuzda nikah işlemleri ihale yoluyla görevlendirilmiş fotoğrafçı olmadığından dolayı nikah sahipleri tarafından kendi fotoğraflarını çekmektedirler.Bilginize.

Başka belediyelerden de yanıtlar geldi ancak her hafta hıncahınç dolu olan Şişli Belediyesi Evlendirme Dairesi adına bir yanıt gelmedi. Artık konu mu iletilmedi yoksa yanıt vermeye tenezzül mü edilmedi bilmiyorum. Şimdi ne olacak? Elimde bu yazılarla mı gideceğim evlendirme dairelerine? Hayır tabi ki ama en azından konuyla ilgili  bilgi edindim, şikayet merciini öğrendim, dikkate alınabileceğim umudu var… En önemlisi hakkım olduğunu düşündüğüm bir durum için (çok önemli bir konu olmasa da , günlük hayatımı altüst etmese de) hak arayışı içinde olmak , talepkar olmak şimdilik benim için yeterli…

 

 

 

 


Benzer Yazılar

4 COMMENTS

  1. Pingback : Esenler Belediyesi nikah salonu binası kirası 90 bin TL miş - belediye, esenler, esenler belediye başkanlığı, esenler belediyesi, nikah | Blog Wolkanca

  2. By SAVAŞ ERKAN, 04 Mart 2013

    ILGIN BEY
    BÖYLE BİR KONUYA DEĞİNDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER. İNSANLARIMIZ HAKSIZLIĞA KARŞI GELMEDE BİLİNÇLENİRLER İNŞALLAH.
    AYNI MAĞDURİYETİ BENDE YAŞAMIŞ OLMAKLA BERABER KONUYLA İLGİLİ HER YERE ŞİKAYETTE BULUNDUM.İŞ ÖYLE BİR NOKTAYA GELMİŞ Kİ VATANDAŞ SES ÇIKARMIYOR DİYE ETİNİ,KEMİĞİNİ İHALE EDİCEKLER NERDEYSE.BELEDİYELER HALKA HİZMET ETMEK ZORUNDADIR.BU HİZMETİDE BEDAVA YAPMIYORLAR.HER YIL VERGİLERİMİZDEN ALINAN PARALARLA BÜTÇE YAPIP HARCIYORLAR.HARCARKEN HİÇ SORMAZLAR VATANDAŞA.NİKAH HİZMETİ BELEDİYENİN ZORUNLU HİZMETİDİR.BUNUN İÇİN BÜYÜK NİKAH SARAYLARI YAPTIRIRLAR, PARASINIDA SİZDEN ALIRLAR.BUNU NE DEMEK OLUYOR ? NİKAH SARAYININ FALANCA YERİ 1 SAATLİĞİNE ŞU KADAR PARAYA KİRALANMIŞTIR. PEKİ KİRALADIĞIM YERDE RESİM ÇEKME HAKKI BANA AİT OLMASI GEREKİRKEN BELEDİYE BUNU NASIL İHALE EDİYOR ? NİKAH BENİM, YERİNİ KİRALAMIŞIM, RESİM ÇKMEK ? PARAYLA ? VERMEZSEM ? SENİN HAKKIN DEĞİL ? SATTIK ONU BİZ! KOMEDİYE BAKARMISINIZ.BEN VATANDAŞIM. BELEDİYE BAŞKANLARI, MİLLET VEKİLLERİ VS. HEPSİ BANA GELİP YALVARIYOR; SANA HİZMET ETMEK İSTİYORUM DİYE. KİMSE ONLARI ZORLA ORALARA OTURTMUYOR,PARALARINI DA FAZLASIYLA ALIYORLAR. O HALDE BU İNSALAR BİZE HİZMET ETMEK YERİNE HAKLARIMIZI NASIL BİZE SORMADAN SATIYORLAR? BEN SIKINTIYI ”ÜMRANİYE NİKAH SARAYINDA YAŞADIM. İHALESİNİ 20.500,00 TL YE AKYOL FOTO. ALMIŞ” BUNLARI HESABI ELBET BİR GÜN SORULACAK. ŞİMDİ BİR TAŞKINLIK YAPMIYORUM, ŞİKAYETE BAŞVURUYORUM. O GÜN GELİNCE HEPSİNİN BURNUNDAN ANALARINDAN EMDİKLERİ SÜTÜ GETİRECEĞİM.(O GÜN BENİM CANIMI O KADAR SIKTILAR Kİ ANLATAMAM. DAMAT OLARAK HİÇ BİRŞEYE YAPAMADIM, GÜNÜMÜ RESMEN ZİNDAN ETTİLER.)

  3. By ni kah fotografçısı, 03 Temmuz 2014

    birde o işletmenin ihalesini alan kişi olarak düşünmelisin.sen orayı 1 saatliğine kiraladıgını söylüyorsun ama o ihaleyı alan kişiler senin ölene kadar vereceegin kadar vergiyi kira olarak veriyorlar.simdi söyle kimin parasıyla o saraylar yapılıyor . ve kimin parasıyla yapılan saraylarda senin 3 kurusuna nıkahın o saraylarda kıyılıyor. madem o kadar çok vergi veriyorsun dış nıkah al nıkah salonu yerıne istersen evinde kıyılsın nıkahın.

  4. By sss, 23 Ağustos 2014

    03.08.2014 tarihli cevap yazan kısı sızın evlenen cıftlere cekılen fıyatlardan haberınız varmı 750 850 arası degısıyor nıkah sırasında calacak muzığı calmak ıcın bıle 150 tl ıstıyorlar. bu sadece haksız kazanç. saat 09:00 da başlayıp saat 19:30 a kadar yarım yarım satte bır nıkah var her foto 15 tl valla bır ayda benım 1 yıllık kazancımı cok rahat cıkarıyorlar bu nasıl ıs resmen soyuluyoruz ayrıca o kadar acındırmıssınız o kadar ıhale parası oduyorlar dıye yazık adamlara o yuzden evlenecek cıftlerın kanını emıp ekstra kara gecmenız gerekıyor dımı.

    ıtıraz etme yolları konusunda bılgı verırsenız sevınırım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.