Rembrandt ve Çağdaşları – Rembrandt Işığı

06 Mart 2012   // 0 Yorum

22 Subat – 10 Haziran tarihleri arasında Sakıp Sabancı Müzesi’nde ”Karanlıkla Işığın Buluştuğu Yerde… Rembrandt ve Cağdaşları – Hollanda Sanatının Altın Çağı” sergisi var.

http://muze.sabanciuniv.edu/sayfa/karanlikla-isigin-bulustugu-yerde

Özellikle sinema ve fotoğraf tutkunlarının, ilgililerinin sergiyi gezmesini öneririm. Rembrandt’ın resimlerindeki ışık kullanımı ve tekniği çoğu fotoğraf ve sinema eğitimlerinde anlatılmaktadır. Rembrandt resimlerinde tek ışık kaynağı kullanarak, gölge ışık oyunlarıyla portrelerin üç boyut kazanmasını sağlamıştır. O dönemde ışık kaynaklarının az ve zayıf olması dikkate alınırsa resimlerdeki renklerin düşük Celvin değerlerinde yani turuncu – kırmızıya yakın olması yadırganmaz ve hatta resimlerin gerçeğe yakın olmasına katkısı vardır. Portrelerin tek ışık kaynağı ile aydınlatılması yüzün ya da objenin bir yanının loş ışıkta kalmasını ve resime boyululuğun dışında, ifade gücü ve duygu da katmaktadır. Rembrabdt’ın resimlerindeki en büyük başarı bu duygu ve ifadelerdeki gerçekliktir zaten.

Sergiye flaşsız çekilmesi koşuluyla fotoğraf makinası alıyorlarmış, boşu boşuna cep telefonu ile kalitesiz çekim yapmak zorunda kaldım. Zaten mümkünse fotoğraflardan değil kanvas üzerindeki orjinal halini görmek daha etkileyici oluyor.

 

Buraya kadar yazılanlar, çeşitli kaynaklardan edindiğim bilgilerdi, gittim gördüm ve kendimce doğruladım ve hatta hayran kaldım. Öyle internet üzerinde resimlerin görsellerine bakmaya benzemiyor. Eğer bir Pazar günü gitmemiş ve kalabalıktan bunalmamış olsaydım, tabloların karşısında dakikalarca ayrıntıları inceleyebilirdim. Kanvasın içinden bize bakan portrelerin gerçeğine birebir ölçüleri insanı ürkütüyor; ayrıntılardaki mükemmellik büyülüyor; ışığın ustaca kullanımı hayrete düşürüyor; resimlerdeki bir tiyatro sahnesine benzer dekor, natürmortlardaki canlılık, insanın resme dokunma isteğini arttırıyor. Bu sadece Rembrandt’ın değil  sergide yer alan o dönemin Johannes Vermeer, Franz Hals gibi önemli Hollanda ressamlarının resimlerinde sizi yakalayan bir etki. Boşuna ”Hollanda Sanatı’nın Altın Çağı” dememişler.

Sergi çıkışında sağ taraftaki bölümde yer alan yaklaşık 1 saatlik belgeseli vakit ayırıp mutlaka izlemenizi öneririm. Hollanda ışığını, ışığın resmedilmesini içeren, fotoğraf ve sinema ile ilgilenenler için faydalı olabilecek bir anlatımı var.

Fotoğrafta Rembrandt Aydınlatma tekniğini detayları ile anlatan ingilizce web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
http://photo.stackexchange.com/questions/6601/what-is-rembrandt-lighting-and-when-do-i-use-it

Bir de AppStore’dan  http://www.ifestdergi.com/ u indirdim. Sergiyi gezmeden önce ”Hollanda Altın Çağı”, Rembrandt ile ilgili sayıyı okumak oldukça faydalı oldu.

 

 

 


Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.